Puhujina Annakaisa Kultima ja Aki Raula
Aika: Keskiviikko 24.8. klo 17.30─19.00
Paikka: Kouvolatalo, Varuskuntakatu 11, Honkasali

Tutkijatohtori Annakaisa Kultiman puheenvuoro avaa kansainvälisen pelijami-liikkeen vaikutusta niin yritystoiminnan, taiteen, kuin harrastustoiminnankin näkökulmasta. Pelijamien rikas kulttuurinen kehys tarjoaa vaihtoehtoisen näkökulman pelitaiteen sekä sen vaikutuksen ymmärtämiselle. FT Kultima väittää, että pelijameilla on ollut, sekä tulee olemaan, keskeinen vaikutus nykypelikulttuureille.

Toisessa luennossa pelisuunnittelija Aki Raula kertoo uransa alkuvaiheista ja siitä kuinka harrastajasta tuli pelialan ammattilainen. Nykypäivänä tämän kaltainen siirtyminen on harvinaisempaa, mutta aikaisemmin se oli tyypillinen tapa tulla pelinkehittäjäksi. Tämä luento tarjoaa erilaisen näkymän peliopiskelijoille ja uusille pelinkehittäjille aiheeseen. Se on myös pieni ikkuna Suomen pelikehityksen historiaan.

luennon striimilinkki https://youtu.be/SIWq1MlVcv0


Puhujat

Annakaisa Kultima

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tutkijatohtori Annakaisa Kultima on opettanut ja tutkinut pelisuunnittelua jo vuodesta 2006. Uransa aikana hän on ehtinyt vaikuttaa useammassa suomalaisessa yliopistossa, mutta myös Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Tanskassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa. Kultiman tutkimus keskittyy pelinkehityskulttuurien, luovuuden, peliteollisuuden trendien sekä pelijamien tutkimiseen. Kultiman väitöstutkimus “Game Design Praxiology” tutki pelien tekemisen moninaisuutta pitäen sisällään myös pelijamikulttuurit. Kultima on myös aktiivinen peliteollisuuden yhteisöjen jäsen niin Suomessa, kuin kansainvälisestikin: hän on toiminut pelikilpailujen tuomarina, konsultoinut useita peliyrityksiä ja järjestöjä, järjestänyt erilaisia pelintekotapahtumia, sekä kuratoinut useampia pelinäyttelyitä. Kultima on johtanut Global Game Jamin teemakomiteaa, sekä ollut alueellisena järjestäjänä useampana vuonna vuodesta 2011 lähtien. Kultima on myös osana Suomen pelimuseon perustajatiimiä ja perustanut, sekä johtanut pelijamijärjestö Finnish Game Jamia vuosina 2013-2020.

Aki Raula

Pelisuunnittelija, graafikko Aki Raula

Päivitetty 19.4.2022