Näin kaunista – Ryijyjä ja keramiikkaa Tuomas Sopasen kokoelmasta -näyttelyn avajaiset 21.5.

Kutsu kahdelle

Ilmoittaudu mukaan avajaisiin 15.5. mennessä.

Näin kaunista
Ryijyjä ja keramiikkaa Tuomas Sopasen kokoelmasta

22.5.–31.8.2025 Kouvolan taidemuseo Poikilo

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin
keskiviikkona 21.5.2025 kello 18

Varuskuntakatu 11, Kouvolatalo

Ohjelma

Tervetulotoivotus
Anu Kasnio, museonjohtaja, Poikilo-museot
Näyttelyn avaus
Aino Kajaniemi, tekstiilitaiteilija
Maljojen nosto
Musiikkia
Johanna Hasu, J.S. Bach: Goldberg-variaatio no. 25

Lisätietoa näyttelystä

Keräilijä, emeritusprofessori Tuomas Sopasen ryijykokoelma on suurin yksityinen ryijykokoelma Suomessa. Siihen kuuluu tällä hetkellä 739 ryijyä 1700-luvun kansanomaisista ryijyistä nykypäivän taideryijyihin. Sopasen keräily alkoi vähitellen. Vuonna 1980 hän sai sisareltaan lahjaksi Liekki-ryijyn väitöskirjan kunniaksi. Ensimmäisen ryijyn hän osti 1997, mutta varsinaisesti keräilyinnostus alkoi Heinolan taidemuseossa järjestetystä ryijynäyttelystä 2005. Silloin esillä oli kokoelman alun muodostaneet 25 ryijyä. Meni pitkään ennen kuin Sopanen alkoi puhua keräilystä. Teosten hankkiminen on ollut pikemminkin oman elinpiirin rikastamista kauniiden esineiden avulla.

Näin kaunista -näyttelyn ryijyt edustavat suomalaista modernia ryijytaidetta 1950-luvulta 2020-luvulle. Näyttelyssä on esillä noin 70 ryijyä yli 30 ryijysuunnittelijalta. Mukana on esimerkiksi Uhra-Beata Simberg- Ehrströmin upeasti hehkuvia ryijyjä, Irma Kukkasjärven veistoksellisia ryijyjä sekä Ritva Puotilan paperinarusta tehtyjä ryijyjä. 2000-luvun taiteilijoita edustavat muun muassa Leena Halme ja Melissa Sammalvaara.

Ryijyjen rinnalla näyttelyssä nähdään Sopasen kokoelmaan kuuluvaa suomalaista keramiikkaa 1950-luvulta tähän päivään. Keramiikkataiteen mestareista mukana ovat esimerkiksi Kyllikki Salmenhaara, Friedl Holzer-Kjellberg, Irma Weckman, Kati Tuominen-Niittylä, Rut Bryk ja Erna Aaltonen. Keramiikan ja ryijyjen rinnastaminen on luontevaa, sillä se muistuttaa taiteenlajien yhteen kietoutuneesta historiasta.

Näyttelyn ovat kuratoineet Leena Mäki-Patola, Tuomas Sopanen ja Mari Lehtosalo.

Kuvassa Leena Halme, Talven värit, 2013, yksityiskohta ryijystä. Kuva Tuomas Sopanen.

Päivitetty 15.4.2025