18.7. – 5.8. Matkakuvia neulanreikäkameralla

Marja-Leena Hulkkonen kiinnostui neulanreikävalokuvauksesta luettuaan aihetta käsittelevän artikkelin Helsingin Sanomista useita vuosia sitten.
”Oli inspiroivaa rakentaa itse kameroita – myös kokoon taitettavia, laukkuun mahtuvia ”matkakameroita” -, kehittää paperinegatiivit pimiössä ja skannata ne tietokoneelle viimeistelyä varten. Minusta oli myös kiinnostavaa, että valokuvissani kohtaavat ikivanha kuvaustekniikka ja nykyaikainen kuvankäsittely”.


Näyttelyssä esillä olevissa, pääosin 2010-luvulla kuvatuissa valokuvissa kuvauskohteen on useasti määritellyt hotellin sijainti ulkomaanmatkoilla. Hotellin ikkunasta kuvatun, sattuman saneleman aiheen asemesta Hulkkosella on ollut tavoitteena luoda digikuvista poikkeava, omanlainen tunnelma ja valo. Yksinkertaisesti toteutettuna mutta kuvaustilanteessa vaativalla välineellä kuvaaminen kommentoi aikaamme, jona useita asioita arvotetaan helppouden ja nopeuden mukaan.


Marja-Leena Hulkkonen on Kouvolassa asuva kuvataideopettaja ja kuvataiteilija. 2000-luvun alussa hän alkoi säännöllisesti osallistua ryhmänäyttelyihin ja on pitänyt muutaman yksityisnäyttelyn. Hulkkonen on vuosien varrelle työskennellyt neulanreikäkameran lisäksi useilla eri tekniikoilla. Hän on hyödyntänyt teoksissaan myös skanneria ja kuvankäsittelyä sekä tehnyt muutamia minimalistisia videoita.

Mustavalkoinen valokuva, jossa keskellä kuvaa vaalea valokohta. Sivuilla näkyy tummaa kaupunkimaisemaa.
Marja-Leena Hulkkonen, Matkakuva Otepäästä 2012

Palaa Kouta-gallerian pääsivulle KOUTA-galleria – Poikilo

Päivitetty 8.1.2024