Maija Astikainen on kuvannut One-dog-policy -muotokuvasarjan Suomessa, Iso-Britanniassa sekä Espanjassa vuosien 2010 ja 2016 välillä. 32 miljöö- ja studiomuotokuvan kautta, hän tuo esille eläimen inhimillistämisen eri muotoja, kuten koiran näkemisen lapsen kaltaisena rakkauden ja vallan kohteena, jota voi pukea, koristella ja jopa värjätä. Sarja pohtii rooleja, jotka annamme koirille.

Kaupungistumisen myötä ihminen on etääntynyt luonnosta, eikä enää oikein ymmärrä, miten se toimii. Kun eläinten kanssa ei olla tekemisissä niiden luontaisessa ympäristössä, ei enää osata suhtautua niihin eläiminä eikä ymmärretä, mikä on niille lajityypillistä. Koiria inhimillistetaan, niitä kohdellaan kuin vauvoja ja ymmärretään väärin. Ihminen käyttää valtaa eläimiin, kun niitä pidetään lemmikkeinä ja muokataan jalostamalla sekä koristelemalla. Lemmikkikoirille on omia vaatemallistoja ja niille järjestetään jopa häitä. Lemmikistä on tullut viihdyke ja huvitusväline. Söpöt eläimet ovat valtava markkinavoima.

Sarjan teokset lähestyvät koirien kuvia ihmisen muotokuvan lähtökohdista. Näkökulma on se, että eläintä katsotaan inhimillisenä ihmisenkaltaisena olentona. Muotokuvassa pyritään esittämään henkilön persoonallisia piirteitä. Voiko koira siis tuoda persoonastaan esiin jotain samankaltaisella poseeraamisella kuin ihmiset olemalla tietoisesti katseen ja kuvauksen kohteena?

Valokuvataiteilija Maija Astikainen liikkuu katsojan, katsottavan ja katseen rajapinnoilla. Hän leikittelee illuusiossa koiran ja ihmisen samankaltaisuudesta, joka johtaa väärintulkintaan. Inhimillisten piirteiden liittäminen luo katsojalle harhan, jossa koirat näyttävät syyllisiltä tai masentuneelta. Ne nauravat tai syyttävät. Koirista tulee kuvitteellisia henkilöitä.

Palaa sivulle ääniopastukset Ääniopastukset: Überhund – Taiteen kiehtovat koirat  – Poikilo

Päivitetty 25.1.2023