Tutustu omatoimisesti kotikaupungin taiteeseen ja historiaan museon kokoamilla mobiiliopastuksilla. Voit suunnistaa reiteillä mobiililaitteen kartan avulla tai lukea sisältöjä rauhassa kotikoneella. Valitse seuraavista kierroksista mieleisesi tai kierrä vaikka kaikki reitit!

Nostalgiset valokuvakierrokset Kouvolan keskustassa

Lähde museon valokuvakokoelman aarteista kootuille historiakierroksille. Löydät kaikki kierrokset saman linkin takaa.

Ravintolakierros

Ravintolakierroksella näet vanhoja kuvia Kouvolan suosituista ravintoloista ja muista nuorison tapaamispaikoista höystettynä ihmisten muistoilla. Osa paikoista on yhä olemassa tai samassa osoitteessa toimii ravintola toisella nimellä. Reitti lähtee Assan montusta Mutterin kautta Sipparin parkkiin ja Speden saluunaan ja kulkee sieltä Salpauselänkadun ja Oikokadun kautta Mannerin baariin päätyen Pub 23:een. Kohteita on yhteensä kuusitoista.

1960-70-lukujen Kouvola valokuvaaja Eero Suikin kuvissa

Kouvolan keskustan kuva muuttui merkittävästi 1960- ja 1970-lukujen aikana. Arkkitehtuurissa alettiin suosia materiaaleina terästä ja betonia. Vanhoja puurakennuksia purettiin, ja nykyinen betoninen ilme alkoi hahmottua.

Julkiset patsaat ja muistomerkit

Kouvolan taidemuseon mobiilikierroksella voit nähdä kaikki taidemuseon kokoelman patsaat Kouvolassa. Keskustassa opastus kulkee 3,5 kilometrin pituisen reitin Matkakeskukselta Kouvola-talolle. Mukana on julkisia taideteoksia myös Kuusankoskelta, Elimäeltä ja Sippolasta. Kaikkiaan reitillä on 37 patsasta.

Kouvolan patsaiden tekiijöinä on ollut tunnettuja veistotaiteilijoita kuten Aimo Tukiainen, Radoslaw Gryta, Erkki Kannosto, Viljo Savikurki ja Marjo Lahtinen. Jokaisen teoksen kohdalla kerrotaan sen tekijä, hankintahistoria ja muita tärkeitä tietoja.

Kouvolan sotahistoriaa 1700-luvulta

Kouvolan alueen kylät liittyivät osaksi valtakunnan historiaa Kustaan sodassa vuosina 1788 – 1790. Ruotsin kuningas Kustaa III ja Venäjän keisarinna Katariina Suuri nähtiin Kymijoen rannoilla, kun suurvallat mittelivät Suomen herruudesta.

Sotahistoriareitti kiertää 10 linnoitusta, reduttia ja Kustaan sodan aikaista taistelupaikkaa. Kohteita on niin Jaalassa, Utissa, Valkealassa kuin Anjalassa. Maastossa reitti kannattaa kulkea kesällä.

Päivitetty 9.11.2021