Painting is Happening
26.10. – 14.11.2021
Kouta-galleria

Painting is Happening on näyttely dialogista maalauksen keinoin, jaetusta maalausprosessista. Mitä tapahtuu, kun maalari luopuu egostaan ja ottaa maalaustilanteen haasteena olla yhdessä jonkun toisen kanssa maailmassa, joka on erilainen kuin oma tuttu maailma? Mitä tapahtuu, jos toinen tarttuu maalaamaani alkuun ja vie sen eri suuntaan, kun olin suunnitellut tai maalaa mestariteokseni päälle? Miten itse suhtaudun toisen alkuihin? Tavoitteena on luoda uudenlaista sisältöä ja jälkeä, oppia toisiltamme, nähdä eri tavalla, keskustella maalauksen luonteesta ja mysteeristä. Maalausbileissämme on sanatonta vuoropuhelua, molemminpuolista vastuunkantoa, huomioimista, yhteentörmäyksiä, hysteeristä naurua, uusia suuntia, yllättäviä ideoita, nopeaa reagointia, luottamusta, jakamista ja yhteistä luovaa prosessia.

Maalaukset on toteutettu sekatekniikalla isokokoisille pohjustetuille papereille yhdessä maalaamalla samanaikaisesti, useimmiten Rose-Mari Torpon ja Johanna Sipilän kahdestaan viettämissä sessioissa, mutta myös isommissa maalausjuhlissa, joissa maalaukseen osallistui lähes 20 ihmistä. Rose-Mari Torpon ja Johanna Sipilän maalaustyylit ovat toisistaan hyvin erilaiset, yhteismaalaukset eivät oikeastaan muistuta kummankaan maalaustyyliä, vaan on syntynyt jotain uutta.

Torpo ja Sipilä ovat tunteneet toisensa taideopintojensa alkuajoista saakka ja pitäneet yhteisiä maalausbileitä jo useiden vuosien ajan.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Värikäs pitkä maalausvuota roikkuu ripustettuna korkealta kivimuurilta. Muurin päällä ihminen pitää vuodasta kiinna.
Sipilä ja Torpo: Maalausbileet I, sekatekniikka paperille, 150 cm x 500 cm, 2021

Johanna Sipilä (s. Asikkalassa 1976) on valmistunut maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2007 ja opiskellut sitä ennen Vapaassa taidekoulussa. Tällä hetkellä hän opiskelee kuvataidekasvatusta Aalto-yliopistossa. Sipilä on kuvataiteilijana keskittynyt pääasiassa maalaukseen, mutta tehnyt myös mm. performansseja, videoita ja installaatioita. Sipilä asui Tallinnassa 2010–2014 osallistuen aktiivisesti paikalliseen taide-elämään ja organisoiden kulttuurivaihtoa Viron ja Suomen välillä.

Palattuaan Suomeen hän ryhtyi työskentelemään Harakan taiteilijatalossa, Harakan saarella Helsingissä. Johanna Sipilän maalaaminen on fyysistä ja intensiivistä, maalauksissa on voimaa, väriä ja liikettä.

Johanna Sipilä Instagramissa
Ota yhteyttä: sipila.johanna@gmail.com

Rose-Mari Torpo (s. Raumalla 1977) asuu ja työskentelee Helsingissä. Valmistuttuaan Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2003 hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ulkomailla ja Suomessa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Rauman Taidemuseossa, Galleria Å:ssa Turussa ja Huuto galleriassa Helsingissä. Vuonna 2016 hän täydensi koulutustaan Turun Taideakatemiassa (Kuvataiteilijan AMK). Torpon maalaustyöskentely on prosessipohjaista ja ohjautuu visuaalisesti sekä teemallisesti usein värin, materiaalien ja kokeilujen kautta. Rose-Mari Torpo on Taidemaalariliiton jäsen ja kuuluu Helsingin ja Rauman taiteilijaseuroihin.


Rose-Mari Torpo Instagramissa
Ota yhteyttä: rosemaritorpo@gmail.com

Päivitetty 4.1.2022