Konmari – Puhdistus
Installaatio 2.3. - 28.3.2021 Kouta-Galleria

Heli Mäen tilateoksen taustalla on ajanjakso, joka pakotti hänet pysähtymään menneisyyden äärelle ja käsittelemään hankalaa fyysisen ja henkisen luopumisen aihetta.  Läheisen ihmisen kuoleman jälkeen on tarve ja käsitellä mennyttä yhteistä aikaa ja elämänhistoriaa. Omaisena keräät lajittelet, peset, siivoat ja hävität konkreettiset tavarat ja tekstiilit. Puhdistat muistosi ja luot uudet. Työn äärellä on aikaa kohdata ja käsitellä ajatuksiaan vuosien takaa. Hämmennys ja helpotus vuorottelevat, jaksanko kohdata kaiken.

Lakanakangas kasa.

Heli Mäki on lahtelainen kuvanveistäjä, joka työstää vaihtelevista materiaaleista tilateoksia. Aihemaailma käsittää ihmisen elämänhistorian pysäyttäviä hetkiä, sekä yhteiskunnallisia ilmiöitä joita hän työstää teoksiksi. Oppiminen ja oivaltaminen teostyöskentelyn kautta on olennainen osa Mäen teoksien syntyprosessia ja hänen oma elämänhistoria tuo henkilökohtaisen näkökulman lopulliseen teokseen ja kirjalliseen materiaaliin.

Kuvan runo: Cleansing Day. She is famous for her trousseau, bedsheets with lace and beautifully marked linen. Mangled stiff and smooth rolled and stacked in piles and streight lines. She likes to wring laundry sheets, towels, tablecloth…even her husbands cotton handkerchief. All wrinkle-free. I wring her sheets – which used to be white, smooth and shiny. They all have a heavy stiff coating of grime, ingrained dirt. It sticks to fingers. Human dough Piece of her life.

Päivitetty 4.1.2022