Kartanoiden tarinat heräävät eloon teemaopastusten sarjassa

Vaaleanharmaan sävyisessä huonelavastuksessa on katossänky, kahvipöytä sekä kolme kullattua peiliä.

Näe Kartanoiden Kouvola vielä ennen näyttelyn sulkeutumista asiantuntijaoppaiden seurassa! Ilmoittaudu mukaan, paikkoja on rajoitetusti! Opastukset pidetään 11.9., 25.9. ja 2.10. klo 13 ja 15. Oppaina ovat näyttelyn tuotannossa asiantuntijoina toimineet Hannu Pukkila, Kari-Paavo Kokki ja Ingela Hildén ja jokainen opastus keskittyy omaan teemaansa. Opastus sisältyy museolipun hintaan.

Elimäen kartanoiden ja historiallisten arkistojen tuntija Hannu Pukkila on tuttu myös opastuksiltaan Elimäen kirkkomaalla sekä Verlan tehtaan historiaa avaavista blogikirjoituksistaan. Kamarineuvos Kari-Paavo Kokki on maamme johtavia antiikin asiantuntijoita ja Antiikki ja Design -lehden neuvonantaja. Ingela Hildén taas on tutkinut laajalti miehensä Christian Hornborgin kanssa isännöimänsä Oravalan kartanon historiaa.

Teemaopastukset Kartanoiden Kouvola -näyttelyyn

Ennakkoilmoittautuminen p. 020 615 5297 museon aukioloaikoina (ti-pe 11-18, la-su 12-17, ma suljettu)
Max. 10 henkilöä/opastus

La 11.9. klo 13 ja 15 Salattu, hävetty vai vaiettu, Hannu Pukkila

Kuka oli Pehr af Forselles? Entä hänen kaksi perhettään? Opastetulla kierroksella Elimäen kartanohistoriaan ja historiallisiin arkistoihin perehtynyt Hannu Pukkila kertoo kartanoiden unohdetuista ihmiskohtaloista ja julkisista salaisuuksista. Ihmissuhteiden lisäksi talousvaikeudet aiheuttivat häpeää myös yläluokissa. 1800-luvulla useampi Elimäen kartanoista joutui “vasaran alle” epäonnisten sijoitusten seurauksena.

La 25.9. klo 13 ja 15 Tapakulttuuria ja tyylisuuntia, kamarineuvos Kari-Paavo Kokki

Maamme johtaviin antiikin asiantuntijoihin kuuluva kamarineuvos Kari-Paavo Kokki kertoo Kartanoiden Kouvola -näyttelyn runsaista huoneinteriööreistä. Opastuksella luodaan katsaus kartanoiden tapakulttuuriin ja eri aikakausien sisustustyyleihin 1700-luvun valoisasta kustavilaisuudesta 1800-luvun ylenpalttisiin kertaustyyleihin.

La 2.10. klo 13 ja 15 Valkealan ja Oravalan kartanot 1600-luvulta nykypäivään, Ingela Hildén

Valkealan ja Oravalan kartanoiden historia ulottuu Ruotsin kuningatar Kristiinan 1640-luvulla antamaan aatelisläänitykseen. Vuosisatojen varrella kartanot ovat nähneet sotien tuhot isosta vihasta vuoden 1918 sisällissotaan mutta myös yläluokan elämän loistoa ja runsautta. Kuulemme myös 350-juhlavuotta viettävän Oravalan kartanon nykypäivän elämästä.

Ohjeita osallistumiseen

Noin 45 minuutin opastuksia järjestetään kunakin päivänä kaksi. Opastukselle ilmoittaudutaan etukäteen ja enimmäisosallistujamäärä on 10 henkeä. Koronarajoitusten puitteissa osallistujamäärää voidaan kasvattaa. Opastus sisältyy museolipun hintaan.

Tulethan ajoissa paikalle, jotta turvallinen välimatka toisiin museokävijöihin voidaan säilyttää museokaupassa. Muista, että vain Kouvolatalon pääsisäänkäynti A ja keskustan puoleinen parkkipaikka ovat käytettävissä kattoremontin ajan. Desinfioivaa käsihuuhdetta on saatavilla Kouvolatalon sisäänkäynneillä, museokaupassa ja näyttelytiloissa. Museovierailun aikana pyydämme käyttämään kasvomaskia ja huomioimaan turvaetäisyydet kanssavierailijoihin ja oppaaseen.

Suosithan lähimaksua pankkikortilla! Museokorttikäynnin rekisteröinti onnistuu myös Museokortti-sovelluksella ilman lähikontaktia.

Kartanoiden Kouvola -näyttely sulkeutuu 10.10.2021.