Mustilan visionääri Eric Tigerstedt eli aikaansa edellä

Elimäeltä maailmalle muuttaneen keksijänero Eric Tigerstedtin (1887–1925) kiehtova tarina on osa Kouvolan kaupunginmuseo Poikilon Myytinmurtajia ja Matkantekijöitä -näyttelyä, joka on esillä 13. lokakuuta saakka.

Kaupunginmuseon näyttelyyn on saatu lainaksi harvoin esillä olevaa Eric Tigerstedtin esineistöä, joka kuuluu Tekniikan museon arvokkaimpiin kokoelmiin, iloitsee vt. museonjohtaja Anu Kasnio. Tigerstedtin keksinnöistä on näytillä elokuvaprojektori, kuulolaite, haulikon laukaisujen ammusten laskija ja salauslaite, jota pidetään yhtenä Tigerstedtin merkittävimmistä saavutuksista. Lisäksi esillä on keksijä Thomas Edisonin Tigerstedtille antama suosituskirje sekä Tigerstedtin henkilökohtaisia esineitä sisältävä matkalaukku.

Jo lapsuudessa Eric rakenteli erilaisia teknisiä laitteita kuten valokuvauskoneen, sähkömoottoreita, paristoja, kipinälennättimen ja jopa salakuuntelujärjestelmän. Myös valokuvaus oli Ericille tärkeää läpi elämän. Keksintöjensä ohella hän jatkoi värivalokuvauksen kehittämistä ja kuvamanipulaatioita.

Suomen Edisoniksi mainittu tuottelias keksijä haki lukuisia patentteja keksinnöilleen. Näistä merkittävimmät liittyivät äänen ja liikkuvan kuvan yhdistämiseen sekä tallennetun äänen vahvistamiseen eletroniputkimallin avulla.

Keksijän elämä 1900-luvun alun kosmopoliittina ei ollut helppo. Helsingissä ja Mustilan kartanossa lapsuutensa viettänyt keksijä työskenteli uransa aikana viidessä eri maassa. Hän menehtyi New Yorkissa vain 38-vuotiaana. Vuonna 1913 Eric Tigerstedt kirjoitti luonnosvihkoonsa: –Tulee vielä aika, jolloin ihmiset istuvat kodeissaan ja seuraavat maailman tapahtumia laitteella, jota tässä nimitän sähköiseksi silmäksi.

Mustilan visionääri ei ehtinyt saavuttaa julkista tunnustusta tai taloudellista menestystä lyhyen elämänsä aikana. Hänen parhaat ideansa päätyivät muiden jalostettaviksi.

Lisätietoja antaa: vt. museonjohtaja Anu Kasnio, puh. 020 615 8317, anu.kasnio(at)kouvola.fi