23.5.–13.7. Janne Erkkilä, Protosynteesi 3.0, sekatekniikka, maalauksia

Näyttelyn nimi, Protosynteesi, viittaa sekä luonnon kehityskulkuun että ihmisen kulttuurievoluutioon jatkuvana prototypointiprosessina. Luonnossa uusi syrjäyttää vanhan ja elämä sopeutuu kokeilemalla tarjolla oleviin ekologisiin lokeroihin. Ihmisten ilmoilla uudet ideat ja trendit syntyvät vanhojen silpusta. Lisäksi Protosynteesi viittaa fotosynteesiin ja nimen synteesi-osa viittaa luonnon ja ihmisen vuorovaikutukseen, jossa hieman karrikoiden ilmaistuna luonto on teesi ja ihmisen toilailu antiteesi. Teossarjan teokset ovat yritys etsiskellä synteesiä näiden välille limittämällä orgaanista ja geometrista muotokieltä sekä yhdistelemällä kasveista ja sienistä valmistamiani pigmenttejä keinotekoisten maalien ja kierrätysmateriaalien kanssa.

”Haen teoksilla visuaalista kieltä metamodernistiselle maailmankuvalle, jossa on tilaa sekä orgaaniselle villille että synteettiselle sivilisaatiolle yhtä aikaa, päällekkäin ja rinnakkain ekosysteemien ja kulttuurien kompleksina. Teokset käsittelevät metamodernismille tyypillistä keskitien etsintää, aaltoilua utopismin ja nihilismin välillä, urbaanin ja orgaanisen luonnon limittymistä meren, maan ja taivaan rajapinnassa, elävän luonnon ja ihmisen palavaa pyrkimystä kasvuun, uudistumiseen, levittäytymiseen, kilpailuun, yhteistyöhön ja verkostoitumiseen betonin rajaamassa elintilassa sekä ihmisen haahuilua fyysisten ja hengellisten sfäärien välillä. Työskentelyä ovat tukeneet SKR:n Keskusrahasto ja Pohjois-Savon rahasto.

Olen kuopiolaislähtöinen kuvataiteilija ja järjestänyt soolonäyttelyitä ympäri Suomea vuodesta 2013 ja osallistunut kymmeniin ryhmänäyttelyihin vuodesta 2006 neljässä maassa kahdella mantereella. Opiskelin taiteen maisteriksi Rovaniemellä Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnassa. Osa teoksistani on abstrakteja sukelluksia sanallistamista vältteleviin kokemuksiin, toisten ollessa osittain figuratiivisia ilmentymiä luontokokemuksista ja ihmisen luontosuhteesta. Pääsääntöisesti olen maalannut akryyleillä, yhdistellen tarkkaa sivellintyöskentelyä ja roiskintatekniikoita. Lähivuosina olen käyttänyt myös valokuvaa, luonnonvärejä ja kierrätysmateriaaleja.

Löydän innoitukseni vaeltaen, hiljaisuudesta, sisäisiltä matkoilta, ympäristöni tarkkailusta, tulen tuijottelusta sekä luonnonantimien keräilystä. Lähivuosina olen etsinyt keinoja vaelteluni ja taiteen tekemisen yhdistämiseksi. Kesällä 2017 pyhiinvaelsin Suomen halki mutkitellen Hangosta Nuorgamiin kamerani kanssa dokumentoiden reittini ja havaintoni. Vuosina 2018 ja 2019 kävelin ympäri Oulua ja sen lähiluontoa tarkastellen ympäristöäni paikkaansa etsivän tulokkaan näkökulmasta ja maalaten kokemukseni kankaalle. Korona-ajan työskentelin luonnonvärejä keitellen ja niillä maalaten. Nyt työskentelen vaellellen ympäri Kuopiota ja tehden tulkintoja ympäristöstäni paluumuuttajan silmin.”

IG: @janneerkkila

Ympyrä jonka keskeltä kasvaa puu. Ympyrässä talon mallisia kuvioita.
Janne Erkkilä, Biotekninen Interaktio, pieni 2022.

Päivitetty 21.5.2024