16.7.–31.8. Iina Vartia, Pilvilinnoja ja vesipatsaita, veistos, piirros

Pilvilinnoja ja vesipatsaita on nimensä mukaisesti näyttely pilvi- ja vesiveistoksista. Siinä on häivähdys haaveilua ja ripaus rajuilman uhkaa.
Usein sadekelistä puhutaan huonona säänä. Haluan nähdä asian toisin: sade puhdistaa. Siitä voi nauttia. On kiehtovaa, kuinka ukkospilven tummentaman maiseman värit ovat samalla kirkkaita ja synkkiä. Etenkin kesäisin ihailen taivaalla leijailevia kumpupilviä. Ne ovat kuin veistoksia, jotka jatkuvasti muuttavat muotoaan. Todellisuudessa pilvet koostuvat pienistä vesipisaroista ja jääkiteistä. Kun pilvipartikkelit tiivistyvät riittävästi ja tulevat raskaiksi, syntyy sadetta.

Tutkin, kuinka voisin esittää veistoksena, muotona ja värinä, pilvitilanteita ja vesisateita. Kiinteällä ja kovalla aineella jonkin keveän ja alati muuttuvan kuvaaminen on mielenkiintoinen haaste. Veistän puusta vesipatsaita ja keramiikasta pilvenhattaroita. Elementtejä yhdistämällä saan aikaan sateita. Olen kiinnostunut häilyvästä rajasta, jossa pilvi vaihtuu vesisateeksi
.”

Pilvilinnoja ja vesipatsaita on jatkoa Säämuseo-näyttelylle (2021), jossa Vartia teki ehdotuksen sään museoimisesta. Aiheeksi valikoitui sää, koska se on yksi arkisimmista puheenaiheista. Näyttely kannusti kiinnittämään huomiota sään vaikutuksesta omiin muistoihin. Pilvilinnoja ja vesipatsaita keskittyy kuvaamaan veden kiertokulkua luonnossa.

Iina Vartia (s. 1994 Helsinki) on Tampereella asuva ja työskentelevä kuvataiteilija, jonka päätekniikka on kuvanveisto, materiaaleinaan puu ja keramiikka. Vartia on valmistunut kuvataiteilijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta 2021. Hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin, pitänyt yksityisnäyttelyjä ja esiintynyt muutamassa performanssitapahtumassa. Vartia on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Tampereen Taiteilijaseuran jäsen.

Taiteilijan kotisivut: iinavartia.wixsite.com/iinavartia Instagram: @iinavartia

Sivulle taipunut puuveistos jossa sinisen sävyjä jotka vaalenevat ja muuttuvat vaalean ruskeiksi.
Iina Vartia, Vihmoo vinoon, puuveistos, 2023.

Palaa KOUTA-gallerian sivulle KOUTA-galleria – Poikilo

Päivitetty 5.7.2024