Valokuvasarjat Muistoja ja unohduksia ja Yksityisiä kertomuksia

Raakel Kuukka (s. 1955) on valokuvataiteilija, jonka teokset kuvaavat enimmäkseen hänen lähiympäristöään, oman suvun ihmisiä ja heidän muistojensa maailmaa. Perhe on kotoisin menetetystä Karjalasta, ja matkat sinne ovat yhtä lailla matkoja mielenmaisemaan. Taiteilijan tapa dokumentoida pieniä nostalgisia yksityiskohtia – isänsä talon kivijalkaa, puista rasiaa, huivia – on vahva osoitus mikrohistoriallisen näkemyksen voimasta. Vuosiluvuilla, armeijoilla ja rajalinjoilla ei ole mitään merkitystä. Esineet ja elämän jäljet puhuvat äänettömästi, voimallisesti läsnä olevina syvätarkkoina kuvina jotka voittavat kuoleman ja häviämisen.

Sarjassa Muistoja ja unohduksia on esillä neljä teosta: Kalson talon kivijalka, Siirtokivilohkare, Naiset joen rannalla ja Isän pelto. Valokuvat ovat Salo-Lottolan kylästä, Jääsken/Lesogorskin alueelta jonne serkukset tekivät matkan vuonna1989. Teokset ovat mustavalkoisia hopeagelatiinivedoksia.
Sarja Yksityisiä kertomuksia koostuu viidestä pienemmästä teoksesta, jotka ovat Muisto Ailille 12.6.1943, Isäni talossa – Pajut, Valokuvarasia (Regina), Seesjärvi ja Reetta ja evakkokaappi. Valokuvat ovat vuosilta 1997–1999. Tekniikaltaan ne ovat kromogeenisiä värivedoksia.

Valokuvasarjat on hankittu taidemuseo Poikilon kokoelmiin keväällä 2019.

Reetta ja evakkokaappi
Kuva: Raakel Kuukka

Päivitetty 12.6.2019