Kun sieltä lähdettiin
Kouta-galleria, Kouvola 16.5.–9.6.2019

Metsä, joka on imaissut sisäänsä kokonaisen talon ja kylän, ottanut kasvaessaan osakseen kaikki merkit menneestä. Sammaloittanut ja rapauttanut kivijalat viimeistä murua myöten. Kasvun itsepintaisuus ja ehdottomuus.

""

Teos pohjautuu isoäitini kotitaloon, joka jäi Karjalaan rajan taakse jatkosodan aikana. Siitä ei kuitenkaan koskaan kerrottu autiona, vaan tarinoissa se oli aina täynnä elämää. Talo on kokoava elementti, ihmisyyttä kasaava tila.Talo on tila jossa on eletty ja tila jossa elämme. Taloon liittyy aina elämä, vaikka se olisikin tyhjä tai poissa.

Muutama vuosi sitten vierailin Karjalassa vanhempieni kanssa. Kaikki kylän talot ja niiden kivijalat ovat kadonneet kasvustoon. Talo on minulle samaan aikaan tarinoiden elävä talo sekä mäntymetsä johon yrittää sovittaa mustavalkoisten valokuvien taloja ja kylänraittia. Teos tarkastelee miten tarinat kodista ja kotipaikasta kulkevat eteenpäin kuin rikkinäisessä puhelimessa, siirtyen sukupolvelta seuraavalle.

Minua on aina kiehtonut ulkotilan tuominen sisätilaan maalauksen välityksellä. Tämän asian parissa jatkan tässäkin projektissa. Teos on talon muotoinen maalauksen tekniikoita hyödyntävä installaatio, maisemamaalaus jota voi tarkastella sen sisältä käsin.

Anna Uschanov (s. 1985) on taidemaalari (Vapaa taidekoulu 2012) sekä nukketeatteritaiteilija (Turun ammattikorkeakoulu 2016). Uschanov on kiinnostunut ulkotilan kokemuksesta sekä ihmisen ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta. Näitä teemoja hän käsittelee esitystaiteen ja kuvataiteen keinoin.

Lisätietoja:
www.annauschanov.com / 0407525990 / anna_uschanov@hotmail.com

Päivitetty 30.4.2019